سفارش تبلیغ
صبا ویژن

فروغ کاظم زاده

اصول برنامه ریزی

اصول برنامه ریزی اولین قدم برای استفاده بهینه از فرصت و اوقات با ارزش عمر، داشتن یک برنامه کارآمد و صحیح است.ابتدا برای برنامه ریزی موفق باید هدف خود را تعیین کنیم .

تعیین هدف:


هدف ها دو قسمند: گاهی کلی اند (مثل رضای خدا، خدمت به مردم، بالا رفتن سطح آگاهی و امثال آن)

و گاهی جزئی اند (مثل تخصص در یک رشته خاص، مطالعه یک کتاب، نوشتن مقاله یا امثال آن. لازم است هر دو هدف را مشخص کنید؛ یعنی همان طور که یک هدف کلی در نظر دارید، اهداف جزئی را هم دقیقا مشخص کنید و هر دو را محور فعالیت هایتان قرار دهید.

تشخیص نیازها و کاستی ها:


باید خواست ها و احتیاجات اساسى خود را در زمینه ای که قصد دارید برای آن برنامه ریزی کنید شناسایی کنید. (به عنوان مثال: در یک مقطع مشخص، چه درسى را باید مطالعه کرد.

تعیین زمان لازم:


فرصت ها و اوقاتى که باید صرف تحقق اهداف برنامه شود را باید مشخص کرد و به صورت اصولی برنامه ریزی کرد تا در نهایت معلوم شود چقدر زمان در هر روز یا هفته به آن موضوع اختصاص خواهد یافت.

داشتن اهداف کوتاه مدت و بلند مدت:


یکی از نکات مهم در امر اصول برنامه ریزی داشتن اهداف کوتاه مدت و بلند مدت می باشد؛ چرا که اگر تمام اهداف بلند مدت باشند احتمال اینکه شما با گذر زمان دچار خستگی و نا امیدی گردید زیاد است، اما اگر اهداف کوتاه مدت و میان مدت نیز در نظرتان باشد بعد از مدت کوتاهی با رسیدن به اهداف کوتاه مدت بسیار تقویت گردیده و آن را پاداشی برای زحمات تان در نظر گرفته و با قوت و قدرت بیشتری برنامه هایتان را دنبال خواهید کرد.

طبقه بندی اهداف بر اساس اولویت:


کارهایی را که می خواهید انجام دهید، برحسب اولویت ها و میزان اضطرار و اهمیت آن، طبقه بندی کنید. بهترین زمان ها و اوقات را برای مهم ترین کارها قرار دهید. در این صورت اگر وقت کم داشته باشید و یا به هر دلیل نتوانید به همه اهداف و کارهایتان برسید، مطمئن هستید که اهداف و برنامه های اصلی را انجام خواهید دا و طبق اصول برنامه ریزی پیش رفته اید.

تناسب با توانمندی:


برنامه باید در حد توان باشد و از حد تعادل خارج نشود. اگر شما در برنامه روزانه 18 ساعت کار و تلاش داشته باشید با شکست مواجه خواهید شد.

انعطاف پذیری:


روحیه انعطاف پذیری را در خود تقویت کنید یعنی در عین حال که باید فردی منظم و دقیق باشید و کارهای خود ر ا بر اساس برنامه انجام دهید.

شما نباید برنامه را طوری تنظیم کنید که جای هیچ گونه تغییری در آن نباشد و یا این که زمان ها را به گونه ای تنظیم کنید که حتی یک حادثه ی غیر مترقبه کوچک، مثل برخورد با یک دوست قدیمی و چند دقیقه احوالپرسی با او شما را از برنامه عقب بیاندازد، بلکه برای هر کاری احتمال حذف شدن و یا جابجایی و یا کم و زیاد شدن زمان انجام را پیش بینی کنید.

 

عدم ایده آل نگری:


ایده آل نگر و مطلق گرا نباشید، یعنی نخواسته باشید تمام خواسته ها و آرزوهایتان فوری و به شکل کامل و تمام برآورده شود هر چند در راه به دست آوردن آن تلاش می کنید. در نظر نگرفتن واقعیات برنامه را با شکست مواجه می کند.

بازخورد گرفتن و بررسی برنامه :


پس از اجرا به ارزیابى فعالیت هاى انجام شده بپردازید تا میزان دسترسى به اهداف مشخص شود و میزان عدم موفقیت در رسیدن به برنامه را نیز معلوم نمایید. این مرحله که تحت عنوان بازخورد نامیده مى شود، فرصتى به شما مى بخشد تا بتوانید عوامل ناکامى احتمالى را نیز بشناسید و از بروز مجدد آن در برنامه مورد نظر پیشگیرى نمایید.

 سه اصل طلایی برنامه ریزی 


اصل اول برنامه ریزی :


60 دقیقه­ ی اول روزت رو خوب مدیریت کن. یه خواهشی می­کنم از این به بعد هر وقت صبح­ها از خواب بیدار شدید نرید سراغ یک سری برنامه­ هایی که اصلا توی برنامه شما نبوده مثلا چک کردن ایمیل، فضاهای مجازی یعنی هر کاری که باعث می­شه شما یک واکنشی نسبت به اون رو انجام بدید در 60 دقیقه­ ی اول روزتون اون رو نیارید .

مثلا شما زمانی که می­رید ایمیل­هاتون رو چک می­کنید خب در پاسخ این ایمیل­ها باید یک سری ایمیل ارسال بشه و یا تماس­هاتون رو، پس این واکنش باعث می­شه یک سری برنامه ­ها که اصلا جزء کارهای اون روزتون نبودن بیان جای فعالیت­ های مهم­تون رو بگیرن. پس اولین نکته اینه که صبح بعد از بیدار شدن باید انجام دهید  افسار زندگی­تون رو خودتون توی دست­تون بگیرید.

 اصل دوم برنامه ریزی :

هر روز سه کار مهمت رو مشخص کن همان جوری که همه ما می دانیم ما کلا دو دسته کار داریم :

1- یک سری کارهای سطحی که نیاز به هیچ استعداد خاصی ندارن مثل چک کردن قرارهای ملاقاتی و یا حالا یه سری جلسات روتین و چک کردن ایمیل و ….

2- ولی یک سری کارها هستند، کارهای پیچیده که نیاز به بهره ­گیری از استعداد و توانایی ما دارن. این را می دانیم لازم نیست در طول روز ما تمام کارها را انجام بدهیم و فقط لازمه که مهمترین آنها را انجام بدهیم. پس از این به بعد با خودمون عهد بذاریم حداقل در طول روز سه تا کار پیچیده که از استعداد و ذهن ما باید استفاده بشه جزء برنامه­ مون بیاریم این همان چیزی است که باعث می­شه ما پیشرفت کنیم. کارهای سطحی در اصل همان کارهایی هستن که فقط باعث می­شن ما ز سازمان اخراج نشین اما کارهای پیچیده همان کارهاییند که باعث رشد و ترقی ما می­شوند.

اصل سوم برنامه ریزی :


هر انسانی در طول روز یه سری ساعات جادویی داره، همانطور که اولویت تمام کارهامون یک اندازه نیست مرغوبیت تمام ساعات ما هم در طول روز به یک اندازه نیست.

        دانشمندان به این نتیجه رسیدند هر انسانی بین دو نیم تا چهار ساعت وقت مفید داره.

یعنی بالاترین تایمی که می­تونه خیلی مفید باشه.

اغلب اوقات این تایم­شون اول صبحه البته اول صبح خب می­دونید ذهن برای این که بازخوانی بشه یک ساعت تا یک ساعت و نیم زمان داره یعنی اگر شما ساعت 7 صبح بیدار می­شید بهترین تایمی که ذهن­تون شروع به فعالیت می­کنه ساعت هشت و نیمه، پس این تایم رو اختصاص بدید برای کارهایی که خیلی براتون اهمیت دارن.

اینو هم یادتون نره کسایی که هدف و استراتژی دارن خودشون سه تا کار مهم روزشون رو مشخص می ­کنن و اجازه نمی­دن امورات روزمره براشون هدف بذاره